11 vragen om te stellen aan onze hypotheekadviseur

Het is eindelijk zo ver: je hebt een eerste afspraak over je hypotheek met een adviseur. Dat gaat er net even wat anders aan toe dan thuis met familie of vrienden. Het is fijn om hier voorbereid naar toe te gaan, en daarom helpen wij je graag op weg met wat vragen die je kunt stellen. Bijvoorbeeld uit welke hypotheekvormen je kunt kiezen, hoe je inkomen wordt beoordeeld door de hypotheekverstrekker, hoe lang je de rente vast moet zetten en meer.

1. Welke hypotheekvorm moet ik kiezen?
Is het huis wat je gaat kopen je eerste koophuis? Dan heb je keuze uit 3 hypotheekvormen: een annuïtaire, lineaire of aflossingsvrije hypotheek. Voor beide vormen geldt dat je de hypotheek binnen 30 jaar moet hebben afgelost. Iedere maand wordt er rente en aflossing betaald.

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je naar verhouding in het begin meer rente en minder aflossing. Deze rente mag je deels aftrekken van de belasting: hypotheekrenteaftrek. In de eerste jaren is dit type hypotheek daarom relatief voordeliger. Dit is de reden dat starters vaak voor deze vorm gaan.

2. Hoe wordt mijn inkomen beoordeeld door de bank?
Als je een hypotheek aanvraagt, wordt er gekeken naar je inkomen, zodat er kan worden berekend hoeveel je mag lenen. De bank kijkt ook naar de bestendigheid van je inkomen, ofwel de kans dat je dit inkomen de komende jaren zult behouden, zodat je niet in problemen komt met betaling.

3. Waarom verschillen de bedragen die ik mag lenen bij verschillende banken?
Er is een grote keuze uit aanbieders van hypotheken, waarbij iedere verstrekker andere voorwaarden hanteert op basis waarvan ze beslissen of je de hypotheek mag afsluiten. Hierdoor kan ook het hypotheekbedrag per aanbieder flink verschillen.

4. Hoe lang moet ik de rente vastzetten?
Maandelijks dien je ook rente te betalen aan de bank. Dit bedraagt een percentage van de totale hypotheek. De hoogte van dit percentage hangt af van de aanbieder. Houd er hier rekening mee dat de banken elkaar goed in de gaten houden en daar proberen ze af en toe elkaar een beetje ‘af te troeven’ door een scherpe deal aan te bieden. Tijdens het afsluiten van je hypotheek krijg je de mogelijkheid om de rente vast te zetten, dit varieert van de variabele rente tot de rentekeuze van 30 jaar. Het komt deze periode vaak voor dat de rente langer wordt vastgezet, omdat deze momenteel historisch laag staan.

5. Wat zijn goede maandlasten?
Tijdens het berekenen van de maximale hypotheek wordt gekeken naar een maandbedrag dat jij kunt en wilt betalen. Het is niet mogelijk om onverantwoord hoge bedragen te lenen. Het is handig dat je, voorafgaand aan het gesprek, al weet wat je maandelijks ongeveer te besteden hebt.

6. Hoeveel eigen geld heb ik nodig?
Eigen geld is altijd nodig wanneer je een hypotheek afsluit (en als de woning hoger wordt getaxeerd). Het is mogelijk om maximaal 100% van de woningwaarde te lenen. Houd wel rekening met aankoopkosten (zoals notaris-, taxatie-, advies en NHG-kosten) bij een woning.

7. Mogen mijn ouders helpen met de hypotheek?
Het is altijd mooi meegenomen wanneer je ouders in staat zijn een steentje bij te dragen aan de koop van je nieuwe woning. Hier zijn zeker opties voor die je kunt bespreken tijdens je afspraak!

8. Hoe werkt het met een verbouwing?
Mocht je een leuke woning hebben gevonden, maar moet er wel nog het één en ander aan verbouwd worden? Dan is het mogelijk om hier geld voor te lenen. Dit wordt een ‘bouwdepot’ genoemd. Hier leen je extra geld zodat je de verbouwing kunt verwezenlijken.

9. Wat moet ik doen met eventuele erfpacht?
Wanneer je al de nodige woningen online hebt opgezocht, merk je misschien dat je het woord ‘erfpacht’ voorbij hebt zien komen. Wanneer je een woning koopt met deze zogenaamde erfpacht, houdt het in dat je geen eigenaar wordt van de grond waarop de woning staat. Die dien je daarom te pachten (een soort huur). Vaak bestaat er wel de mogelijkheid om deze erfpacht (deels) af te betalen. Dan betaal je steeds minder voor de pacht elke maand.

10. Wat betekent een woning met VvE?
De afkorting VvE staat voor Vereniging van Eigenaars. Je wordt automatisch lid wanneer je een appartement koopt en hier wordt een maandelijks bedrag voor betaald. Met dit bedrag wordt onderhoud betaald aan gemeenschappelijke ruimtes. De bank wil hierbij zeker weten dat het pand goed wordt onderhouden. Jouw woning is namelijk het onderpand van de hypotheek.

11. Heb ik recht op NHG?
De afkorting NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een initiatief van de overheid om het makkelijker te maken voor starters om een woning te kopen. De NHG garandeert de bank dat zij het eventuele verlies van de bank dekken, mocht je plotseling niet meer in staat zijn om de hypotheek te betalen en het huis met eventueel verlies moet worden verkocht.

Na het lezen van deze vragen ben jij voorbereid voor het gesprek met de hypotheekadviseur. Veel succes! Wil je alvast meer informatie lezen? Ga dan naar onze website!

Vond je dit artikel nuttig?