Appartement kopen? Dit moet je weten!

Het kopen van een appartement is vaak iets complexer dan het kopen van een woonhuis. Als je een appartement koopt, word je namelijk mede eigenaar van het gehele appartementencomplex. Dit betekent dat je met bepaalde regels, kosten en verantwoordelijkheden te maken krijgt. Weten hoe dit precies zit en waar je op moet letten als je een appartement koopt? Wij leggen het je uit in dit artikel.

Vereniging van Eigenaars
Een appartementencomplex heeft altijd een Vereniging van Eigenaars (VvE). Deze vereniging houdt zich bezig met het onderhoud van het gehele gebouw en heeft minimaal één keer per jaar een vergadering. Als je een appartement koopt, word je automatisch lid van de VvE en ben je verplicht iedere maand een bepaald bedrag aan de VvE te betalen. Dit worden ook wel de servicekosten genoemd. Hier wordt niet alleen het onderhoud van het gebouw, maar bijvoorbeeld ook de collectieve opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering van betaald. Welke kosten er vanuit de VvE betaald worden, verschilt per VvE.

Splitsingsakte en splitsingsreglement
Als je overweegt om een appartement te kopen, is het verstandig om altijd eerst goed de splitsingsakte en het splitsingsreglement door te nemen. Het splitsingsreglement is de basis van waaruit de splitsingsakte is gemaakt. In het splitsingsreglement staan alle rechten en plichten van de appartementseigenaren beschreven. Zo staat in het splitsingsreglement waar de servicekosten uit bestaan, welke gezamenlijke verzekeringen er zijn afgesloten en of je het appartement mag verhuren. In de splitsingsakte zijn alle aanvullingen en aanpassingen op het splitsingsreglement opgenomen. Daarnaast kun je in de splitsingsakte onder andere vinden hoe het appartementencomplex is opgedeeld.

Huishoudelijk reglement
Naast een splitsingsakte en splitsingsreglement heeft een VvE veelal een huishoudelijk reglement. Een VvE is niet verplicht om een huishoudelijk reglement te hebben, maar vraag wel altijd of er een huishoudelijk reglement is als je overweegt om een appartement te kopen. In het huishoudelijk reglement staan de leefregels die binnen het gebouw gelden, beschreven. De leefregels hebben bijvoorbeeld betrekking op geluidsoverlast of het hebben van huisdieren.

Meerjarenonderhoudsplan
Als je een appartement wil kopen, is het ook verstandig om het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van de VvE te bekijken. In het MJOP staat beschreven welke onderhoudswerkzaamheden er verricht moeten worden, wanneer deze plaats zullen vinden en hoeveel dit zal kosten. Zo hebben alle eigenaars een goed overzicht van de staat en het gepland onderhoud van het gebouw en welk bedrag hier jaarlijks voor gespaard moet worden.

Reservefonds
Check tenslotte ook altijd of er een reservefonds is en hoe hoog dit bedrag is. In het reservefonds wordt gespaard voor grote onderhoudswerkzaamheden zodat alle eigenaars niet in één keer het hele bedrag voor onderhoud hoeven te betalen. Door dit goed te bekijken voordat je besluit het appartement gaat kopen, voorkom je dat je voor financiële verrassingen komt te staan na de koop.

Met zekerheid een appartement kopen
Bij het kopen van een appartement komt veel kijken en dit kan soms lastig zijn. Het is van belang om je voor de koop van een appartement te verdiepen in de VvE om niet voor verrassingen te komen staan. Echter, kunnen de documenten van de VvE best ingewikkeld zijn als je hier geen verstand van hebt. Ben je van plan om een appartement te kopen? Overweeg dan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar checkt voor jou alle belangrijke documenten van de VvE en zorgt ervoor dat er niks over het hoofd wordt gezien. Meer weten over aankoopbegeleiding? Neem contact op met jouw dichtstbijzijnde vestiging van Hendriks Makelaardij voor het inplannen van een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze aankoopmakelaars.

Vond je dit artikel nuttig?