Bieden en onderhandelen doe je zo!
Heb je een huis bezichtigd en ben je verliefd geworden? Dan is het tijd om te gaan onderhandelen! Dit kan een spannende en soms lastige stap zijn. Wat is bijvoorbeeld een goed bod? Betaal je niet teveel? Moet je ontbindende voorwaarden opnemen en waar moet je allemaal opletten bij het onderhandelen? Er komt heel veel bij kijken en er komen veel van zulke vragen naar boven. Wij kunnen je daarbij helpen!
Hoe bepaal je je bod?
Bij het vaststellen van een bod op een woning komen meerdere dingen kijken. Het gaat hier niet enkel om de hoogte van het bod, maar ook over de ontbindende voorwaarden en de aanvaardingsdatum. Wat dat inhoudt? Dat lees je hieronder!
Het openingsbod
Het vaststellen van het openingsbod wordt gedaan op basis van drie zaken:
- Wat het maximale hypotheekbedrag is wat jij kunt lenen en wat je bereid bent voor de woning te betalen
- Informatie over de waarde van de woning, deze kun je verzamelen door bijvoorbeeld naar de verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de straat te kijken
- De onderhandelingsruimte die je zelf bepaald hebt
.
Ontbindende voorwaarden
Bij het plaatsen van je openingsbod kun je ook ontbindende voorwaarde meenemen. Met deze voorwaarden geef je aan dat bijvoorbeeld de koop niet doorgaat bij bepaalde omstandigheden. Ook hier zijn verschillende ontbindende voorwaarde:
- Voorbehoud van financiering: als je nog niet zeker weet dat je je financiering rond krijgt, is het slim om een financieringsvoorbehoud mee te nemen bij het plaatsen van je bod. Zo kun je binnen de afgesproken periode van de ontbindende voorwaarden nog van de koop afzien, bijvoorbeeld wanneer de hypotheek niet wordt toegekend door de hypotheekverstrekker. De periode van het financieringsvoorbehoud is vaak zo’n zes tot acht weken.
- Voorbehoud van bouwkundige keuring: wil je de woning bouwkundig laten keuren zodat je na de koop niet voor ongewenste verrassingen komt te staan? Bij een bouwkundige keuring wordt de staat van de woning onderzocht. Na de keuring weet je hoeveel het zou kosten om de woning in goede staat te herstellen. Zijn die kosten hoger dan het maximumbedrag dat jij hebt vastgesteld? Dan kun je de koop ontbinden.
- Voorbehoud van verkoop eigen woning: wil je zekerheid over de verkoop van je huidige woning? Dan kun je dit voorbehoud meenemen bij het plaatsen van je bod. Als het je niet lukt om je woning voor een bepaalde datum te verkopen, dan kun je de koopovereenkomst nog ontbinden.
.
Aanvaardingsdatum
Bij het plaatsen van een bod is de aanvaardingsdatum ook van belang. Dit is de datum waarop de woning bij de notaris wordt overgedragen aan jou.
Onderhandelen, hoe werkt dat?
Is het bod geaccepteerd? Gefeliciteerd, dan heb je je droomhuis gekocht! Nu moet het officieel vastgelegd worden in een koopovereenkomst.
Is het bod afgewezen? Dan is het aan de verkoper om wel of geen tegenbod te doen. Wanneer de verkoper een tegenbod doet, ben je in onderhandeling. Dit houdt in dat je de keuze moet maken of je dit tegenbod accepteert of dat je weer een tegenbod gaat doen. De onderhandelingen gaan op deze manier door totdat koper en verkoper het met elkaar eens zijn. Zijn jullie het inderdaad eens geworden over het bod en de eventuele voorwaarden en aanvaardingsdatum? Gefeliciteerd, dan kan de koopovereenkomst officieel opgesteld worden!
Na het lezen van dit artikel hopen we dat je wijzer bent geworden over het doen van biedingen en onderhandelingen. Heb je toch nog vragen? Dan helpen wij je graag! Maak direct een vrijblijvende afspraak, zodat wij antwoord kunnen geven op je vragen en je op weg kunnen helpen. We maken graag kennis met je!