De woningmarkt verandert: wat betekent dit voor u?
Het rommelt op de consumentenmarkt. De hypotheekrente is het laatste half jaar significant gestegen, boodschappen zijn in een jaar tijd bijna 20% duurder geworden en energiekosten zijn meer dan verviervoudigd. Wat zijn de gevolgen voor de woningmarkt? En wat zou dit voor u kunnen betekenen? We zetten een aantal zaken voor u op een rij.
Dalend consumentenvertrouwen
Wij zagen aan het begin van dit jaar grote veranderingen in consumentenvertrouwen aankomen. Dat blijkt te kloppen. Consumenten stoppen nu even met het doen van niet noodzakelijke aankopen, waarbij vooral de grote uitgaven in de ban gaan.
Voor de woningbouwproductie is de noodzaak evident, maar concrete versnellingsplannen blijven uit. De daarbij opgelaten proefballonnen met betrekking tot het reguleren van de woningmarkt hebben de onzekerheid onder consumenten en beleggers alleen maar vergroot.
Deze zaken samen zorgen voor een negatief sentiment. Dat merken we nu al concreet op de woningmarkt. Het heeft geleid tot een algemene prijsdaling van 6%. Waar en in welke mate deze daling zich voordoet kunnen wij zeer specifiek duiden.
De vorige crisis heeft laten zien dat de markt in de Randstad sterk kan dalen, maar ook bijzonder snel weer opveert. We verwachten dan ook dat dat wederom het geval zal zijn, waardoor we in relatief korte tijd weer op het prijspeil van nu uitkomen. De onderliggende vraag naar woningen is nog steeds groot en de populariteit van nieuwbouw is door de behoefte aan duurzaam wonen zeer hoog.
De mate en snelheid van het herstel is afhankelijk van het terugkeren van rust op zaken zoals energielasten, rentestijging en de situatie in Oekraïne. Timing bij een eventuele verkoop is dus alles. Dit is precies waar wij jullie mee van dienst kunnen zijn.
De praktijk: hoe reageren kopers?
De gevolgen van het dalende consumentenvertrouwen zien we terug op de woningmarkt. We zien in de bestaande bouw dat kant-en-klare woningen nog goed verkocht worden. Dat is in onzekere tijden logisch: je weet wat je koopt en er kunnen geen verrassingen ontstaan. Ook al is de rente nu fors hoger, er is altijd een doelgroep die moet kopen. Die groep kiest voor een koop met zo min mogelijk risico’s. Opknappers zijn bij deze kopers vaak uit de gratie. Tijdens een verbouwing dure rente betalen en de onzekerheid van het vinden van een solide aannemer spelen hen dan parten.
Voor nieuwbouw is het nog een stuk lastiger in tijden van onzekerheid. Je moet als koper nu een beslissing nemen voor een een huis waar je twee jaar later pas gaat wonen. Een nieuwbouwwoning kopen in een dalende markt brengt nog een vraagstuk met zich mee: wanneer verkoop je je oude huis als je nieuwe huis pas over twee jaar klaar is? Gelukkig kunnen onze bestaande bouw makelaars daar passend advies op geven, kan ons verhuurteam zorgen voor tijdelijke huisvestingsoplossing en kunnen onze hypotheekadviseurs een passend en helder financieel advies geven. Door onze one stop shop-benadering kunnen we potentiële kopers zodanig compleet adviseren dat ze de stap om te kopen weloverwogen kunnen nemen.
Gemiddelde transactieprijs daalt: een overzicht per provincie.
De twijfel van kopers zien we terug in de transactieprijzen van koopwoningen. Het afgelopen kwartaal daalde dan ook de gemiddelde landelijke transactieprijs. Maar kijken we naar verschillende provincies en woningtypes, dan zijn er echter grote verschillen. Bekijk onze grafieken van de gemiddelde prijs per vierkante meter per woningtype opgedeeld in de 12 provincies via deze link.
Zijn uw project berekeningen nog actueel?
De huidige situatie op de woningmarkt roept een aantal vragen op. Is mijn project nog marktconform? Is de beoogde doelgroep nog steeds de juiste? Is mijn prijsstelling nog haalbaar? En hoe past mijn planning met het juiste moment van in verkoop gaan? Welke risico’s en kansen zien we daarbij? Het zijn juist deze vragen waarmee wij graag helpen om de markt te duiden en onze analyse om te zetten in een passend projectadvies met de juiste prijs-product-doelgroep-combinaties. Nieuwe adviezen, updates op eerdere adviezen of second opinions: wij geven ze graag. Dat doen we geheel vrijblijvend, zoals jullie van ons gewend zijn.
Heeft u advies nodig of wil u de markt in uw provincie of regio meer duiden? Neem dan contact met ons op.