Een overbruggingshypotheek; wat is dat?

In de huidige markt zijn er veel mensen die eerst een woning aankopen, voordat ze hun eigen woning verkopen. Dit betekent dat je een hypotheek af gaat sluiten voor je nieuwe woning terwijl de verkoopopbrengst van je oude woning nog niet is vrijgekomen. Om deze periode te overbruggen is een overbruggingshypotheek in het leven geroepen. Weten wat dat is en hoe het in zijn werk gaat? Wij leggen het je uit.

Wat is een overbruggingshypotheek?
Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening om de periode te overbruggen waarin je oude huis nog niet is verkocht of overgedragen en je al wel een nieuw huis hebt aangekocht. Omdat je nog geen toegang hebt tot de verkoopopbrengst en de eventuele overwaarde van je oude woning, wordt dit tijdelijk ‘voorgeschoten’ met een overbruggingshypotheek.

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?
Een overbruggingshypotheek is een nieuwe hypotheek die je afsluit. Dit betekent dat je 3 hypotheken hebt: je hypotheek van je oude woning, je hypotheek van je nieuwe woning en een overbruggingshypotheek. Je hebt dus tijdelijk hogere hypotheeklasten. Om in aanmerking te komen voor een overbruggingshypotheek moet je aantonen dat je deze hogere hypotheeklasten kunt dragen. Een overbruggingshypotheek kun je aanvragen bij de geldverstrekker van je hypotheek van je nieuwe woning.

Aflossingsvrije lening
Een overbruggingshypotheek is een aflossingsvrije lening. Dit betekent dat je tijdens de looptijd niet aflost op je hypotheek. Je lost je hypotheek in één keer af als je oude woning verkocht en overgedragen is. Een overbruggingshypotheek heeft een beperkte looptijd; van 1 dag tot 2 jaar. Komt de einddatum in zicht, maar is je oude woning nog niet verkocht? Neem dan contact op met de geldverstrekker om de overbruggingshypotheek te verlengen.

Rente van een overbruggingshypotheek
Over een overbruggingshypotheek betaal je rente. Deze rente is vaak hoger dan van een ‘gewone’ hypotheek. Je kunt de rente daarentegen wel aftrekken van de belasting.

Hoeveel overbruggingshypotheek kan ik krijgen?
De hoogte van je overbruggingshypotheek hangt af van je situatie. Als je oude woning al verkocht maar nog niet overgedragen is, zal je waarschijnlijk een hogere overbruggingshypotheek krijgen dan wanneer je oude woning nog niet verkocht is. De geldverstrekker loopt dan namelijk minder risico dat de hypotheek wordt afgelost.

Heb jij een nieuwe woning gekocht, maar is je oude woning nog niet verkocht of overgedragen? Of ben je van plan eerst een woning aan te kopen voordat je gaat verkopen? Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee naar jouw mogelijkheden. Tijdens een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek nemen ze jouw financiële situatie onder de loep en beantwoorden ze al jouw vragen. Wist je dat dit gesprek niet alleen fysiek, maar ook digitaal plaats kan vinden? Plan nu eenvoudig en snel een afspraak in.

Vond je dit artikel nuttig?