Eerst een nieuwe woning kopen of eerst je huidige woning verkopen?

Tijd om een veelvoorkomend dilemma te bespreken waar veel huizenbezitters over nadenken: verkoop ik eerst mijn huidige woning voordat ik een nieuwe woning koop? Of is het beter om het andersom te doen? De aan- en verkoopdatum sluiten namelijk vaak niet op elkaar aan en hierin dien je zelf een keuze te maken. Er is geen goed of fout. We nemen je mee in de voor- en nadelen van deze opties en laten je de mogelijkheden zien. Lees mee!

Optie 1: Eerst je huis verkopen: zekerheid over de opbrengst
Het lijkt de meest logische keuze om eerst je huidige woning te verkopen. Zo weet je immers wat je te besteden hebt aan een nieuwe woning en loop je geen risico op het dragen van dubbele woonlasten. Je hebt immers je huidige woning al verkocht voordat je een nieuwe woning hebt aangekocht. Ook staat er geen tijdsdruk onder het verkopen van je woning, waardoor jouw onderhandelingspositie beter is.

Echter, let er wel goed op dat het risico bestaat dat je zonder woonruimte komt te zitten. Zeker in de huidige markt, die overspannen is, bestaat de kans dat de bewoners ‘snel’ in je huis willen trekken, nog voordat jij een nieuwe woning hebt gevonden. Mocht dit gebeuren, probeer dan de overdrachtsdatum zo ver mogelijk uit te stellen, maar als dat niet lukt moet er mogelijk een andere optie in gang worden gezet: een woning huren. Dit is tegenwoordig ook niet gemakkelijk, en maakt dat je twee keer moet verhuizen. Probeer het dus te voorkomen!

Optie 2: Eerst een nieuwe woning kopen: zekerheid van een dak boven je hoofd
Als je de huurkosten van een woning wil besparen, een dubbele verhuizing wil voorkomen of je hebt je droomhuis gevonden en wil voorkomen dat een ander deze koopt, bestaat er de optie om je huidige woning pas in de verkoop te zetten nadat je een nieuwe woning hebt aangekocht. Je weet dan zeker dat je een woonruimte hebt en je hebt waarschijnlijk voldoende tijd om de nieuwe woning helemaal naar jouw eigen zin te maken. Waar je wel aan moet denken, is dat je nog niet zeker weet wat je huidige woning op gaat brengen. Wanneer de verkoopprijs tegenvalt, woon je straks misschien in een woning die boven je budget is.

Let er wel op dat wanneer één van deze twee opties zich voordoet, je een overbruggingshypotheek nodig hebt. Wanneer je de opbrengst van je huidige woning nodig hebt om de nieuwe woning te financieren maak je gebruik van een dergelijke (tijdelijke) hypotheek (of iets in die strekking). Laat je hierin goed voorlichten tijdens een gesprek met één onze hypotheekadviseurs.

Wat is de beste keuze?
Ons advies? Begin met het lastigste! Op dit moment is dat het aankopen van een nieuwe woning, met name in steden. Er wordt op huizen vaak flink overboden. Wanneer je wacht met bieden tot je huidige woning verkocht is, bestaat de kans dat je zonder woning komt te zitten. De kans dat je dubbele woonlasten moet gaan ophoesten, omdat je huidige woning niet verkocht wordt, is een stuk kleiner. Optie 2 is tevens een stuk makkelijker geworden, omdat banken hun regels hebben versoepeld. Doorstromers mogen tegenwoordig een groter deel van de verwachte overwaarde op de huidige woning gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning.

We hopen dat je na het lezen van deze blog wat wijzer bent geworden. Wil je graag advies wat passend is op jouw situatie? Neem dan contact op met één van onze makelaars voor een vrijblijvend gesprek.

Ben je benieuwd naar de waarde van je woning? Via onze tool op de website kun je in enkele stappen een schatting van de waarde van jouw woning zien. Ga direct naar onze website!

Weten wat je financiële mogelijkheden zijn? Daar kunnen we je ook mee helpen! Plan direct een hypotheekgesprek in, zodat wij je onafhankelijk advies op maat kunnen bieden.

Vond je dit artikel nuttig?