Eindhoven haalt in 2019 huizenprijs Den Bosch in

De vraag naar woonruimte groeit en het aantal aangeboden woningen daalt. Dit zorgt in bijna heel Nederland voor stijgende huizenprijzen. Hendriks Makelaardij heeft makelaarskantoren in de vier grootste steden van Noord-Brabant en houdt de ontwikkelingen op de woningmarkt nauwlettend in de gaten. Pieter Adelaars, makelaar in Eindhoven, ziet de huizenprijzen in “zijn stad” harder stijgen dan in de andere grote Brabantse steden.

De vier Brabantse steden met het grootste inwonersaantal zijn Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch. Van deze steden was tijdens én vlak na de economische crisis, Breda het duurst om een huis te kopen. De stad werd op de voet gevolgd door Den Bosch, gevolgd door Eindhoven en Tilburg. Vanaf 2015 verandert dit beeld. In de vier grote Brabantse steden stijgen de huizenprijzen weer en we kennen een nieuwe duurste stad: Den Bosch. Breda zakt naar de tweede plaats en wordt nog steeds gevolgd door respectievelijk Eindhoven en Tilburg

Huizenprijzen Eindhoven stijgen

Het jaar 2019 kenmerkt zich door uitzonderlijke prijsstijgingen in de huizenmarkt. Vooral Eindhoven wordt duurder en staat – van de grote Brabantse steden – voor het eerst op de tweede plaats van duurste steden. Breda is in 2018 weer de duurste stad geworden met in 2019 een gemiddelde transactieprijs van € 309.139. Eindhoven zit Breda op de hielen met een gemiddelde transactieprijs van € 304.667. Den Bosch zakt naar de derde plaats met een gemiddelde transactieprijs van € 300.001 en Tilburg zit hier flink onder met een gemiddelde transactieprijs van € 245.000.

Vooruitzichten 2020

In 2019 is (ten opzichte van 2018) de gemiddelde verkoopprijs in Breda 6,6% gestegen, terwijl in Eindhoven de gemiddelde verkoopprijs met 17,3% steeg. Ook in vergelijking met Den Bosch (9,1%) en Tilburg (8,9%) zijn de Eindhovense prijzen aanzienlijk harder gestegen.

Pieter Adelaars van Hendriks Makelaardij verklaart: “Het is geen geheim dat Eindhoven populair is bij expats. Bedrijven op de High Tech Campus en grote organisaties zoals ASML, DAF, VDL en Philips trekken medewerkers van over de hele wereld aan. Zij hebben vaak een grote portemonnee en zoeken woonruimte in de buurt van hun nieuwe werkomgeving.” Pieter vervolgt: “Wij verwachten dat in 2020 de prijsstijging in Eindhoven op dezelfde voet voortzet. Er is zeker een kans dat Eindhoven de duurste grote Brabantse stad wordt in 2020.”

Duurste gemeenten

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de vier Brabantse gemeenten met de meeste inwoners. De gemeenten in Noord-Brabant met de hoogste huizenprijzen in 2019 zijn:

  1. Vught (gemiddelde transactieprijs € 391.250)
  2. Sint-Michielsgestel (gemiddelde transactieprijs € 383.222)
  3. Waalre (gemiddelde transactieprijs € 374.750)
  4. Baarle-Nassau (gemiddelde transactieprijs € 355.500)

Vond je dit artikel nuttig?