Het energielabel, wat betekent het eigenlijk?

Bij het kopen van een woning is het belangrijk om  te kijken naar het energielabel, maar wat houdt het energielabel nou in en hangen er gevaren aan een energielabel met een letter dat pas later in het alfabet komt? In deze blog leggen wij uit wat dit label nou precies inhoudt en waar er rekening mee gehouden kan worden.

De geschiedenis van het energielabel
Sinds 2008 is het verplicht een energielabel af te geven bij verkoop, aankoop van een nieuwbouwwoning of bij het verhuren van de woning, echter kon een koper/huurder ermee instemmen dat de verkoper/verhuurder dit niet deed. De afspraak werd vervolgens weer vastgelegd in de koopovereenkomst of huurovereenkomst.

Op 1 januari 2015 is dit aangepast en moet iedere bestaande woning en nieuwbouwwoning verplicht een energielabel afgeven bij verkoop, verhuren of oplevering. Iedere woning, die nog geen energielabel had, heeft toendertijd ook een voorlopig energielabel ontvangen, deze kon online definitief gemaakt worden. Werd dit label niet opgeleverd, dan werd de verkopende- of verhuurde partij een boete opgelegd via de rijksoverheid.

Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor gebouwen. Dit label geeft beter inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. De woningeigenaar maakt een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd alle kenmerken van de woning.

Welke energielabels zijn er allemaal?
Energielabels vallen in elf verschillende klassen. De hoogste en zuinigste label is ‘A++++’, de laagste en onzuinigste label is ‘G’. Met de kleuren groen, geel, oranje en rood zijn de labels gekleurd en hoe groener het label is, hoe zuiniger!

Om het energielabel letter te bepalen wordt er gekeken naar het fossiele energiegebruik. Dit gebruik wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar. Deze fossiele energie komt van kolen, olie en aardgas. Hoe minder fossiele energie een woning gebruikt, hoe hoger het energielabel.

Maar.. waarom moeten woningen een energielabel hebben?
Met een energielabel wordt het in een oogopslag duidelijk hoe zuinig een woning is. Voor een aanstaande koper of huurder is het dan ook erg belangrijk, want een zuinige woning brengt diverse voordelen met zich mee. Deze voordelen luiden als volgt:

 • Een hogere woningwaarde;
 • Een lagere energierekening;
 • Meer wooncomfort;
 • Minder CO2-uitstoot.


Met de aanpassingen wordt er op het energielabel nu ook vermeld of een woning wel of niet van het gas af kan. Ook wordt er gekeken of het mogelijk is dat de woning overstapt op een elektrische warmtepomp of aangesloten kan worden op een warmtenet. In vele woningen met slechte isolatie, dus een lager energielabel, heeft een warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet geen zin.

Een hogere woningwaarde
Volgens een onderzoek van de Universiteit van Tilburg en Maastricht biedt een energiezuinige woning een hogere woningwaarde. Een woning met een hoog label kan de waarde verhogen met wel zevenduizend euro, terwijl een woning met een het label ‘G’ gemiddeld veertienduizend euro minder oplevert vergeleken met een woning met het label ‘D’.

Daarnaast is gebleken dat een woning met een hogere energielabel vaak sneller verkocht wordt dan een woning met een laag label.

Een lagere energierekening
Een woning met een hoog letter heeft vaker een lagere energierekening dan woningen met een laag letter. Dit komt vaak door twee factoren:

 1. De woning heeft een goede isolatie, waardoor er minder geld gestoken wordt in het warm of juist koel houden;
 2. Meestal liggen er zonnepanelen op het dak, waaruit energie getrokken kan worden.


Meer wooncomfort
Een woning met een hogere letter op het energielabel heeft meer wooncomfort, een woning met een energielabel ‘F’ en ‘G’ hebben vaker last van tocht en energieverlies. Daarnaast is een woning met een hoger wooncomfort beter geïsoleerd en zal deze in de zomer makkelijker koel blijven en in de winter makkelijker warm.

Minder CO2-uitstoot
Zoals hierboven aangegeven ontvangt een woning een hogere energielabel letter zodra deze minder fossiele energie uitstoot, hierdoor is deze beter voor het milieu en hoeft de overheid geen geld te spenderen aan het goedmaken van deze fossiele energie.

Waarom is het label aangepast?
In het verleden werd er veel kritiek gegeven op de manier waarop energielabels tot stand kwamen. Bij het toekennen van het definitieve label werd er wel gevraagd naar verschillende specificaties, maar niet op doorgevraagd. Bijvoorbeeld bij het kijken naar de gevel; er werd gekeken of er isolatie aanwezig was, maar weer niet hoeveel.

Een uitgebreider energielabel
Voorheen bestond het energielabel uit de letters A, B, C, D, E, F en G. In januari 2021 is dit uitgebreid met A+, A++, A+++ en zelfs A++++.  Door deze uitbreiding wordt er verwacht dat 40% van de woningen een andere letter zal ontvangen zodra deze opnieuw wordt gecontroleerd door een energieadviseur.

Afspraak met een energieadviseur
Door deze aanpassing is het ook niet langer meer mogelijk het definitieve energielabel zelf aan te vragen, maar maak je een afspraak met een energieadviseur. Tijdens deze afspraak wordt er gekeken naar onder andere de volgende punten:

 • De algemene kenmerken zoals de afmetingen, het bouwjaar en het woningtype;
 • De vierkante meters vloer, dak en gevel;
 • De isolatie van het dak, de muren, de vloer en het type beglazing;
 • De aanwezige installaties voor verwarming, warm-water, ventilatie, koeling en zonnepanelen.


Naderhand wordt er een energielabel vastgesteld.

Hogere kosten
Voorheen kostte het tussen de € 7,50 en € 15,- voor een energielabel, nu kan dit bedrag oplopen tot de € 375,-. Echter hangt dit bedrag af van de type woning, de aangeleverde documenten en de tijd die de energieadviseur nodig heeft om het label vast te stellen.

Ondanks dat dit bedrag een flink stuk hoger ligt, komt er wel een uitgebreider, betrouwbaarder rapport met een veel beter adviesplan om het label te kunnen verbeteren wanneer nodig.

Boetes
Als een verkoper of verhuurder geen energielabel aan kan tonen, ontvangt deze een boete. In het verleden kreeg de verkoper of verhuurder een voorwaardelijke geldstraf, maar deze kwam te vervallen als de eigenaar het energielabel alsnog registreerde. Met de veranderingen is ook dit aangepast, als je het nu energielabel nu niet kan aantonen, ontvang je als particulier per 1 november 2021, een boete van € 435,-, als rechtspersoon ontvang je een boete van € 870,-. Deze is niet meer voorwaardelijk en kan (in de meeste gevallen) ook niet meer kwijtgescholden worden.

Een woning verduurzamen
Bij een afspraak met een energieadviseur zal deze uitgebreid informatie geven hoe een woning duurzamer kan worden. Het belangrijkste punt dat vaak wordt aangegeven, is de isolatie van de woning. Hoe beter deze geïsoleerd is, hoe minder de woning zal tochten en hoe makkelijker deze dus koel of warm te houden is.

ISDE-subsidie
Een woning verduurzamen brengt vaak hoge kosten met zich mee. Om ervoor te zorgen dat eigenaren zich minder snel tegengehouden voelen, kan er een ISDE-subsidie worden aangevraagd. ISDE staat voor Investeringssubside duurzame energie en energiebesparing.

Geldigheid van een energielabel
Als laatste is het ook belangrijk om te weten hoelang een energielabel eigenlijk geldig is, namelijk tien (10) jaar. Ben jij van plan bent binnenkort je huis in de verkoop te zetten of opnieuw te verhuren, dan is het slim om even te kijken hoelang het energielabel nog geldig is en of je wellicht een afspraak moet maken.

Wil jij graag meer informatie en/of advies rondom de verschillende energielabels en waar je op moet letten bij de verkoop of het kopen van een woning. Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op.

Woningen zonder energielabel
Echter zijn er ook woningen die geen energielabel hebben. Denk bijvoorbeeld aan een van de volgende soorten woningen:

 • Beschermde monumenten;
 • Gebouwen voor religieuze activiteiten, bijvoorbeeld kerken en Moskeeën;
 • Vrijstaande gebouwen met een maximale gebruiksoppervlakte van 50 m2;
 • Bedrijfspanden bedoeld voor opslag en/of bewerking, bijvoorbeeld fabriekshallen;
 • Gebouwen die maximaal twee jaar in gebruik zijn, bijvoorbeeld noodlokalen bij scholen en bouwketens;
 • Recreatiewoningen die maximaal vier maanden per jaar gebruikt worden, en een verwacht energieverbruik van 25% hebben vergeleken bij permanent gebruik;
 • Gebouwen, zoals schuren en garages, die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen.


Neem voor meer advies rondom het energielabel contact op met een van onze collega’s, zij staan graag voor je klaar.

 

Vond je dit artikel nuttig?