HOE CREËER JE EEN FIJNE WERKPLEK IN HUIS?

Ineens werk je vanuit huis, maar hier was je misschien nog niet op voorbereid. Waarschijnlijk zul je de komende tijd nog wel vanuit huis blijven werken dus het is de hoogste tijd om aandacht te besteden aan je werkplek. Ook thuis moet je werkplek een fijne en inspirerende plek zijn, want je brengt er heel wat uren op een dag door. Maar hoe creëer je nou een fijne werkplek in je huis? Wij geven je 5 tips om van je thuiswerkplek een fijne plek te maken. 

Zorg voor een goed bureau en een goede stoel

Het is van belang om een bureau en stoel te hebben die bij je passen. Zorg ervoor dat je bureau de juiste hoogte heeft, want wanneer je bureau te hoog of te laag is, kun je nek- en rugklachten krijgen en dat wil je natuurlijk niet. Het ideale bureau is een bureau die in hoogte verstelbaar is. Zo kun je hem precies aanpassen aan je lichaamslengte. Mocht je dit niet hebben dan is een bureau van ongeveer 75 cm hoog het beste. Ook een goede stoel is van belang voor je thuiswerkplek. Een eettafelstoel zit vaak lekker voor een uur, maar niet om een hele dag op te zitten. Een goede stoel geeft voldoende steun in de zitting en rugleuning en zorg ervoor dat je bovenbenen een hoek van 90° hebben ten opzichte van je onderbenen. Als je kleiner bent dan 170 cm, kun je eventueel een voetensteun gebruiken of de zitting van je stoel wat hoger zetten.

Houd je werkplek opgeruimd

Een opgeruimd hoofd begint bij een opgeruimd bureau. Zorg ervoor dat je werkplek opgeruimd is en niet vol ligt met papieren, gebruikte borden en glazen. Koop bijvoorbeeld een pennenbak of een brievenbak om je werkplek overzichtelijk en netjes te houden. Tegenwoordig zijn er zoveel leuke kantoorbenodigdheden te koop dat je je werkplek er ook meteen mee op kunt vrolijken. 

Zorg voor voldoende licht

Een lichtere werkplek zorgt voor een hogere productiviteit. Ook voorkomt voldoende licht op de werkplek hoofdpijn en (oog)vermoeidheid. Het is dus van belang om voldoende licht op de werkplek te hebben. Als je bureau bij het raam staat, kun je hem het beste zo plaatsen dat het daglicht van de zijkant komt. Zo kan het daglicht niet weerkaatsen op je computerscherm en kijk je niet recht in het licht. Als er niet voldoende daglicht is, kun je extra verlichting gebruiken door middel van bijvoorbeeld een bureaulamp. 

Maak je werkplek gezellig

Door je werkplek gezellig te maken, zul je meer zin hebben om aan het werk te gaan. Geef je werkplek een persoonlijke touch door bijvoorbeeld een geurkaars, geurstokjes, een leuke foto of schilderijtjes aan je werkplek toe te voegen. Wist je dat geuren zoals rozemarijn en citroen ervoor zorgen dat je meer gefocust kunt werken? 

Fleur je werkplek op met planten

Planten fleuren niet alleen een ruimte op, maar ze verminderen ook stress en zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Ideaal dus voor je werkplek! 

Vond je dit artikel nuttig?