Hoe gebruik ik de overwaarde van mijn huis?

Al een tijdje is het zo dat de huizenprijzen aan het stijgen zijn. Misschien is de waarde van jouw woning ook wel gestegen boven de hoogte van jouw hypotheek! Het verschil tussen de waarde van je woning en de hoogte van de hypotheek noem je overwaarde. Deze overwaarde kun je gebruiken voor verschillende dingen. Hieronder leggen we ze aan je uit!

Handig om te weten: wanneer de overwaarde op je woning vrij komt omdat je bijvoorbeeld je woning verkoopt, hoef je geen inkomstenbelasting te betalen over dit bedrag. Je betaalt alleen vermogensbelasting als je overwaarde boven een bepaalde grens komt.

Optie 1: Bespaar op je hypotheek
Mocht de overwaarde gegroeid zijn, dan is het wellicht mogelijk om te besparen op je hypotheek. Wanneer je een hypotheek hebt zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan is je hypotheek ingedeeld in een risicoklasse. Hoe lager het risico, hoe lager de rente. Wanneer je huis meer waard is geworden en de hypotheek is gelijk gebleven of minder geworden, dan loopt de bank minder risico en kun je mogelijk geld besparen. Dit is mogelijk bij de huidige bank, maar vaak is het voordeliger om je hypotheek over te sluiten.

Optie 2: Koop een tweede huis
Wanneer de overwaarde aanzienlijk hoog is, kun je overwegen om hier een tweede huis mee te kopen. Hierbij verhoog je de hypotheek op je eigen woning en van dat bedrag koop je dan het tweede huis. Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je maximaal 100% van de waarde van je huis mag lenen in je hypotheek. De hypotheekrente van het deel dat je gebruikt voor de aankoop van je tweede huis is niet aftrekbaar. Dit moet uiteraard passen binnen je maximale hypotheek. Onze hypotheekadviseurs kunnen je hier meer over vertellen.

Optie 3: Koop een nieuw huis
Een derde manier om de overwaarde te gebruiken is door het te investeren in het aankopen van een nieuwe woning. Je huidige woning verkoop je met overwaarde, en met dit geld wat beschikbaar komt, koop je een nieuwe woning. Hierdoor kun je in een groter huis gaan wonen of de hoge rente die je nu betaalt op je huidige hypotheek ‘kwijt raken’ zonder boete te betalen. Er zijn verschillende opties en iedere klant heeft zijn eigen behoefte. Wij kunnen je hierin adviseren!

Optie 4: Verbouw je huidige woning
Het is niet per se nodig om de overwaarde te gebruiken voor de verkoop van de woning. Het is ook te gebruiken om een verbouwing te doen aan de huidige woning die je bezit. Je kunt met de overwaarde je huidige hypotheek verhogen. Hierdoor krijg je wel hogere maandlasten, waar je rekening mee moet houden. De bank zal gaan controleren of je deze extra kosten kunt betalen naast de al lopende hypotheek. Ook hier kunnen we inzicht in geven tijdens een vrijblijvend gesprek.

Optie 5: Verzilver je overwaarde
Wanneer je al met pensioen bent en elke maand weinig inkomen hebt, dan kun je ervoor kiezen om je huis ‘te verzilveren’. Dit houdt in dat je de overwaarde van je woning gebruikt om je inkomen mee aan te vullen. In de meeste gevallen is de overwaarde vrij te gebruiken, en kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een schenking te doen aan een kind of kleinkind. Let er hierbij wel op dat je nog veel rente zult betalen aan de bank, dus dit is niet altijd de meest voordelige optie.

Vond je dit artikel nuttig?