Hoe kun je geld uit stenen halen?

De huizenprijzen stijgen dit jaar sneller dan verwacht. Dit is goed nieuws voor woningbezitters die al enige tijd eigenaar zijn van een woning. De kans is dan groot dat er overwaarde in de woning is opgebouwd. Maar deze overwaarde zit wel ‘vast’ in het huis. Hoe zorg je voor dat ook je portemonnee hiervan meeprofiteert? Hoe haal je geld uit stenen?

Hoge woningwaarde
Ben je al enige tijd eigenaar van een woning? Dan is de kans groot dat je vermogen hebt opgebouwd in je huis. Als je je hypotheek lange tijd geleden hebt afgesloten, heb je naar alle waarschijnlijkheid al flink afgelost. Dit geldt zeker voor 65-plussers die hun woning lang geleden, vaak nog in het gulden-tijdperk, hebben gekocht. Daarnaast is de woning door de snel stijgende huizenprijzen van de afgelopen jaren vaak ook meer waard geworden. De overwaarde kan dan flink oplopen.

Wat is jouw overwaarde?
Om de overwaarde op je woning te bepalen, moet je als eerste de hoogte van de hypotheekschuld te weten komen. Je kunt deze opvragen bij de geldverstrekker van je hypotheek. Dit bedrag zet je naast de huidige verkoopwaarde van je woning. Ben je benieuwd naar de waarde van je woning? Met onze vernieuwde tool bereken je die gewoon zelf. De tool berekent de waarde van je woning vanaf nu namelijk op transactieprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt. Je kunt ook een taxateur vragen om de huidige verkoopwaarde van je woning in te schatten. Realiseer je wel dat dit een indicatie is en geen garantie. Trek vervolgens de hypotheekschuld van de waarde van de woning af en je hebt de overwaarde.

Wat zijn je (woon)wensen?
Nu je een indicatie van de overwaarde hebt, kun je de overwaarde (deels) ten gelde maken. Onze adviseurs hebben al heel veel mooie plannen voorbij zien komen. Zo was er een gezin met tieners dat een nieuwe keuken met uitbouw liet bouwen zodat alle vrienden mee konden eten aan de mega-grote eettafel. Of een gezin dat verliefd was op hun jaren dertig woning maar hele hoge stookkosten hadden. Zij gebruikten de overwaarde om hun woning te isoleren zodat ze veel meer wooncomfort hadden én lagere maandlasten. Er zijn ouders van wie de kinderen noodgedwongen thuis wonen omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden. Deze ouders gebruiken de overwaarde om hun kinderen een steuntje in de rug te geven op de woningmarkt. En er zijn senioren die hun overwaarde gebruiken om hun pensioeninkomen aan te vullen, geld aan hun kinderen te schenken of hun woning alvast levensloopbestendig te maken. Kortom: mogelijkheden genoeg!

Geld uit stenen halen
Er is een flink aantal mogelijkheden en producten om jouw overwaarde te verzilveren. We zetten er een aantal voor je op een rij. Voor een compleet advies voor jouw specifieke situatie kun je het beste een vrijblijvend gesprek inplannen met je hypotheekadviseur. Zo haal je geld uit stenen:

  • Huis verkopen
    De overwaarde van je huis kun je te gelde maken door je huis te verkopen en vervolgens een goedkoper huis terug te kopen. Ben je benieuwd naar de waarde van je huis? Kom erachter via deze link! Dit is verreweg de goedkoopste optie en kan interessant zijn al je toch al van plan was om kleiner te gaan wonen.
  • Sale & lease back
    Je kunt er ook voor kiezen om je huis te verkopen en vervolgens terug te huren. De ‘rente’ (in de vorm van huur) is vaak hoog. Dit is daarom een relatief dure oplossing.
  • Een aflossingsvrije hypotheek nemen
    Wil je een deel van de overwaarde in cash omzetten? Dan kun je in veel gevallen een extra, aflossingsvrije, hypotheek afsluiten. Een andere mogelijkheid is je annuïteiten- of lineaire hypotheekdeel laten omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek. In beide gevallen geldt natuurlijk dat je inkomen toereikend moet zijn. Bij herfinanciering mag tegenwoordig bij de meeste geldverstrekkers maximaal 50% van de woningwaarde worden opgenomen in een aflossingsvrije hypotheek. Afhankelijk van de hypotheekrente en de hoogte van de hypotheek kunnen je maandlasten flink omlaag gaan. Let op: de rente van de aflossingsvrije hypotheek is niet aftrekbaar.
  • Verzilverhypotheek
    Er zijn diverse producten op de markt waarmee je de overwaarde uit je huis kunt verzilveren. Zo kun je met een krediethypotheek extra geld opnemen binnen je hypotheek. Een krediethypotheek is een doorlopend krediet met je huis als onderpand. Speciaal voor senioren die hun woning levensloopbestendig willen maken is er de verzilverlening die door gemeenten wordt aangeboden. Voor senioren met een lager inkomen is een opeethypotheek interessant. Een deel van de overwaarde wordt eenmalig of periodiek uitgekeerd en de woning fungeert als onderpand. De rente die je moet betalen wordt bij de schuld opgeteld en hoef je dus niet maandelijks te voldoen. Voor alle verzilverproducten geldt dat je inkomen, de marktwaarde en de overwaarde van je woning leidend zijn.


Oriënteren?

Er zijn diverse manieren om de overwaarde van je woning te benutten. Het aanbod aan verzilverproducten is best groot. Waar kies je voor, wat is wijsheid? onze hypotheekadviseurs zetten graag de mogelijkheden voor je op een rij, die voor jou relevant zijn. Op basis hiervan geven we je graag advies over je financiële situatie nu en in de toekomst. En hoe je geld uit stenen kunt halen! Neem voor meer advies contact op met een van onze collega’s, zij staan graag voor je klaar.

Vond je dit artikel nuttig?