Hypotheek en studieschuld; hoe zit dat?

Je bent toe aan de volgende stap en wil je eerste woning gaan kopen. Echter heb je tijdens je studie een studieschuld opgebouwd. Kun je dan wel een hypotheek afsluiten? En wat voor invloed heeft je studieschuld op je hypotheek? Dit zijn veelgestelde vragen waar wij graag antwoord op geven. In dit artikel leggen we je alles uit omtrent hypotheken en een studieschuld.

Kun je een woning kopen met een studieschuld?
Als je een studieschuld hebt, is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat je maximale hypotheek lager zal zijn dan wanneer je geen studieschuld hebt. Je studieschuld wordt namelijk meegenomen met de berekening van je maximale hypotheek.

Maximale hypotheek berekenen
Bij het berekenen van je maximale hypotheekbedrag wordt gerekend met je oorspronkelijke studieschuld. Er wordt met je oorspronkelijke studieschuld gerekend, omdat een hypotheekverstrekker naar je maandlasten kijkt en deze zijn gebaseerd op je beginschuld. Daarnaast wordt er bij het berekenen van je maximale hypotheek gekeken naar in welk leenstelsel je je studieschuld hebt opgebouwd.

Oude leenstelsel
Je valt in het oude leenstelsel als je je studieschuld voor 1 september 2015 hebt opgebouwd. De maandlasten worden berekend als 0,75% van je beginschuld. Dit betekent dat als je een studieschuld van €10.000 hebt, je maandlasten €75 (0,75% van €10.000) bedragen.

Nieuwe leenstelsel
Je valt in het nieuwe leenstelsel als je je studieschuld na 1 september 2015 hebt opgebouwd. Bij het nieuwe leenstelsel worden de maandlasten berekend als 0,45% van je beginschuld. Dit betekent dat als je een studieschuld van €10.000 hebt, je maandlasten €45 bedragen. Met deze maandlasten wordt gerekend bij het berekenen van je maximale hypotheek.

Om je maximale hypotheek te berekenen, checkt een hypotheekadviseur altijd welke mogelijkheden er zijn. Misschien is het voor jou bijvoorbeeld wel voordeliger om je studieschuld om te zetten in een persoonlijke lening.

Extra aflossen op je studieschuld
Het kan voordelig zijn om extra af te lossen op je hypotheek. Het kan namelijk zo zijn dat een hypotheekverstrekker met een lagere studieschuld rekent als je al een gedeelte van je studieschuld hebt afgelost. Dit verschilt echter per hypotheekverstrekker. Let hierbij wel op dat extra aflossen betekent dat je bovenop het bedrag wat je maandelijks aflost, een extra bedrag aflost.

Kun je je studieschuld verzwijgen?
Je kunt je studieschuld verzwijgen, want hij is niet bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. Zo kunnen hypotheekverstrekkers niet nagaan of je een studieschuld hebt. Echter vragen hypotheekverstrekkers vaak om bankafschriften waarop je maandlasten van je studieschuld zichtbaar zijn. We snappen dat het verleidelijk is om je studieschuld te verzwijgen, maar het is echt niet verstandig. Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb afgesloten en ze erachter komen dat je je studieschuld hebt verzwegen, dan vervalt het recht op NHG. Dit betekent dat ze je niet meer zal helpen als je je hypotheeklasten niet meer kunt betalen doordat je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt of werkloos bent geworden. Daarnaast is het ook niet verstandig, omdat je zo een te hoge hypotheek afsluit en je dit misschien niet of maar net kunt betalen.

Benieuwd hoeveel hypotheek jij kunt krijgen of wat de invloed van jouw studieschuld op een eventuele hypotheek is? Onze hypotheekadviseurs kijken graag naar jouw financiële mogelijkheden tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Plan nu eenvoudig en snel een afspraak in. Kijk ook eens 

Ben je op zoek naar een starterswoning? Kijk dan eens naar ons aanbod van starterswoningen en vind hier handige informatie voor het kopen van je eerste huis.

Vond je dit artikel nuttig?