Hypotheekrente: deze 3 soorten zijn er

Bij het regelen van een hypotheek komt een hoop kijken. Het kost allereerst wat tijd om alles rond te krijgen, en in deze periode is het mogelijk dat de hoogte van de hypotheekrente kan veranderen. Daarom kun je bij het afsluiten van je hypotheek kiezen tussen drie soorten rente. Ben je benieuwd welke dat zijn? Lees dan verder!

Rente betalen over je hypotheek
Het is algemeen bekend dat je rente dient te betalen over het hypotheek. Deze wordt bij het afsluiten van de hypotheek vastgelegd. Het kan echter soms weken duren voordat jouw hypotheek is geaccepteerd en vervolgens ga je op de afgesproken datum naar de notaris.

Dalrente
Wanneer je kiest voor dalrente, betaal jij de laagste rente tussen de datum van de offerte en de hypotheekakte. Op deze manier heb je de meeste kans op een lage rente voor je hypotheek als je het vergelijkt met andere opties. Deze optie wordt niet meer zo vaak aangeboden door de kleine renteverschillen. Het nadeel van deze rentesoort is dat je een hogere rente moet betalen. Deze kan oplopen tot 0,15%. Dit houdt in dat de dalrente alleen voordelig is wanneer de rente in de tussentijd meer dan 0,15% daalt.

Dagrente
Mocht je kiezen voor dagrente kiezen, dan kies je voor de rente die op de offerte staat. Wanneer de rente dan toch lager uitvalt op de dag dat je bij de notaris zit geldt voor jou die lagere rente op dat moment. Hierbij wordt gekeken naar de datum waarop je naar de notaris gaat om de hypotheekakte te laten passeren. Wanneer de rente vóór deze dag daalt, maar daarna weer stijgt, krijg je helaas niet de lagere rente. Het komt erop neer dat je de rente betaalt op de offerte, óf de rente op de passeerdatum, maar alleen als deze op die dag lager is dan de offerte.

Offerterente
De laatste mogelijke optie is de offerterente. De rente voor je hypotheek staat dan vanaf het opstellen van de offerte vast en deze verandert niet. Ook wanneer de rente bij het passeren van de hypotheekakte lager is, merk je hier niets van. Wanneer deze optie dan voordelig is? Wanneer de hypotheekrente hoger of hetzelfde is op het moment dat de hypotheekakte door de notaris wordt gepasseerd. Dan betaal je gewoon de rente die je bij het tekenen van de offerte hebt afgesproken.

Na het lezen van deze blog ben je beter op de hoogte van welke hypotheekrentes er bestaan, en waar jij misschien voor wil kiezen. Heb je toch nog vragen en wil je meer informatie over je hypotheek en de meest passende rente? Plan een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze hypotheekadviseurs in, dan maken we graag eens kennis!

Vond je dit artikel nuttig?