Hypotheken in tijden van corona: een hypotheekadviseur aan het woord

De woningmarkt kent ondanks het coronavirus goede tijden. Bij Vivantus gaan het aantal bezichtigingen door het dak. Ook op de hypotheekmarkt zijn de ontwikkelingen te merken. Wij spraken Wilco Schoenmakers van de Hypotheekshop. Hoe heeft het coronavirus invloed gehad op de hypotheekmarkt en zijn dienstverlening?

Merk je als hypotheekadviseur wat van de coronacrisis?
“Ik merk er eigenlijk weinig van, want het is ontzettend druk. Het is drukker dan voor de coronacrisis. Ik merk wel dat er voorheen meer mensen naar ons toe kwamen die in de oriënterende fase waren en nu komen voornamelijk mensen met concrete plannen naar ons toe. Mensen hebben serieuze plannen en willen snel schakelen. ”

Is jouw dienstverlening aangepast door het coronavirus?
“Ja, want de fysieke afspraken zien er natuurlijk anders uit dan normaal gesproken. We houden ons aan de RIVM-richtlijnen wat betekent dat we onder andere 1,5 meter afstand houden en geen handen schudden. Ook doen we nu meer digitale afspraken dan voorheen en dat gaat eigenlijk heel goed. Mensen mogen zelf kiezen of ze een afspraak bij ons op kantoor willen of dat ze de afspraak via beeldverbinding willen doen. Het is echt per persoon verschillend waar de voorkeur naar uitgaat.”

Heeft de coronacrisis invloed op het afsluiten van een hypotheek?
“Door de coronacrisis zijn de acceptatiecriteria van banken wat strenger geworden. Dit betekent dat er strengere normen zijn voor het accepteren van een hypotheek. Zo worden bijvoorbeeld inkomens beter bekeken, worden er strengere regels gehanteerd bij overwaarde op je huis en wordt er vaker contact gezocht met de werkgever om bepaalde zaken te checken.”

De hypotheekrente is laag op dit moment. Wat verwacht jij dat de rente gaat doen?
“Ik denk dat de hypotheekrente dit jaar redelijk stabiel blijft, want de woningmarkt is nog steeds oververhit en mensen zijn niet terughoudender geworden in het aankopen van een woning. Dit is echter niet met zekerheid te zeggen, want ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken.”

Heb je nog tips voor onze klanten?
“Op dit moment is er sprake van een oververhitte woningmarkt en daarom is het belangrijk dat je goed beslagen ten ijs de woningmarkt op gaat. Zorg ervoor dat je eerst een hypotheekgesprek hebt gehad voordat je op zoek gaat naar een nieuwe woning. Zo weet je wat je financiële mogelijkheden zijn, kun je je onderscheiden van andere woningzoekers en sta je sterker als je gaat bieden. Een andere tip is om een aankoopmakelaar in te schakelen als je zelf al een aantal keer mis hebt gegrepen op een woning. Door een aankoopmakelaar in te schakelen weet je vaak sneller je droomhuis te bemachtigen. Aankoopmakelaars weten vaak eerder welke woningen er in de verkoop komen en zij hebben verstand van bieden en onderhandelen en wat een reële prijs is.”

Wil jij weten wat het coronavirus voor invloed heeft op jouw hypotheek of wil je graag een hypotheekgesprek? Plan een afspraak of neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs.

Vond je dit artikel nuttig?