Nieuw energielabel per 1 januari 2021. Wat nu?

In 2015 hebben alle 5 miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is een inschatting hoe energiezuinig een woning is. Wil je jouw huis verkopen? Dan is het noodzakelijk om het voorlopige label om te zetten tot een definitief energielabel. Het energielabel kan invloed op de woningwaarde hebben. Hoe groener het energielabel, hoe beter dat voor het verkoopresultaat is.

Huidig energielabel
Op dit moment is het voorlopige en definitieve energielabel vereenvoudigd. Wil je een definitief energielabel aanvragen? Tot 1 januari kan dat eenvoudig online. Je geeft een aantal woningkenmerken door en een erkend deskundige keurt deze kenmerken op afstand. Vervolgens stelt de Rijksoverheid het definitieve energielabel vast.

Nieuw energielabel
Een nieuw en meer uitgebreid energielabel vervangt op 1 januari 2021 het vereenvoudigde energielabel. Naast de energiezuinigheid van het gebouw, geeft het nieuwe label ook inzicht in de verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van de woning.

Om het nieuwe energielabel vast te stellen, maak je een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt bij jou thuis langs en neemt alle kenmerken van de woningen op. Denk hierbij aan de isolatie van het dak en muren en de aanwezige installaties. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger vastgesteld en kunnen verbeteringen aangeboden worden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het nieuwe energielabel te staan.

Let op de kosten
De kosten van het nieuwe energielabel zullen hoger uitvallen dan het huidige definitieve energielabel. Er komt namelijk een stuk meer werk kijken bij het vaststellen van het energielabel. De prijs van het nieuwe label staat nog niet vast en zal waarschijnlijk afhangen van onder andere het woningtype, de beschikbare documenten van de woning en de tijd die de energieadviseur nodig heeft om de kenmerken op te nemen. Experts verwachten dat je voor het nieuwe energielabel bij een appartement zo’n 100 euro betaalt en voor een eengezinswoning gemiddeld 190 euro.

Is er een kans dat je de aankomende jaren jouw huis gaat verkopen? Dan loont het om in 2020 nog een vereenvoudigd definitief energielabel aan te vragen. Tot 1 januari betaal je alleen de administratiekosten van de deskundige, wat soms zelfs onder de 10 euro ligt. Het definitieve energielabel blijft 10 jaar geldig. Een flinke besparing dus!

Vond je dit artikel nuttig?