Nieuwbouw of bestaande bouw? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij

Je hebt er goed over nagedacht, maar je weet het nu zeker: je wil een huis gaan kopen. Maar kies je dan voor een bestaande woning of voor een nieuwbouwwoning? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje, zodat jij hopelijk uiteindelijk de goede keuze kunt maken!

De voordelen van een nieuwbouwhuis
Jij bepaalt
Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, ben je de eerste eigenaar van de woning. Als groot voordeel heeft dit dat je bijna alles binnen de woning zelf kunt bepalen. Sowieso de inrichting van de woning, en meestal ook de tuin en keuken en waar bijvoorbeeld de stopcontacten en de radiatoren komen, en soms zelfs de indeling. Er bestaat vaak een lijst met opties waar je uit kunt kiezen bij de aannemer. Dit wordt een meerwerklijst genoemd. Het loont wel om vroeg in te schrijven en te kopen in een nieuwbouwproject. Indien je later aansluit, worden voor de nog niet verkochte woningen al keuzes gemaakt, zoals de keuze of er een uitbouw aan de woning komt of niet. En denk er ook aan dat je leidingwerk bijvoorbeeld niet meer om kunt laten leggen.

Een vaste koopprijs
Bij een nieuwbouwwoning staat de koopprijs meestal vast. Dit scheelt een hoop: je weet van tevoren waar je aan toe bent en wat je kwijt gaat zijn voor je woning, daar waar je bij bestaande bouw vaak moet overbieden om het hoogste bod te krijgen om uiteindelijk de woning te kunnen kopen. Handig is het om te weten wat je maximaal kunt lenen bij de bank, zodat je ook meteen weet welk huis je wel of niet kunt kopen. Houd hierbij wel rekening met de zaken die je later nog moet aanschaffen, zoals de keuken, badkamer en de afwerking van de vloer en wanden. Eigen geld en extra bouwdepot bij de bank hebben is dus wel verstandig.

De woning vrij op naam
Waar je bij een bestaande woning te maken hebt met kosten koper (k.k.) is dit bij een nieuwbouwwoning niet het geval. Dat scheelt vaak wel wat geld! Wat je ook van het lijstje met kosten kunt wegstrepen zijn de overdrachtsbelasting en makelaarskosten.

Een energiezuinige woning
Het laatste grote voordeel van een nieuwbouwwoning is het energielabel. Deze woningen hebben namelijk goede isolatie en dubbel glas. Daarmee kun je goed sparen op je energierekening, en daar wordt je portemonnee opnieuw heel blij van.

De nadelen van een nieuwbouwhuis
Dubbele lasten 
Een nieuwbouwwoning moet meestal nog gebouwd worden, wat gemiddeld zo’n zes tot twaalf maanden in beslag neemt (zonder eventuele vertraging bij de bouw). Tijdens deze periode betaal je voor je huidige woning de huur of hypotheek, maar ook de rente en aflossing over een deel van je nieuwe woning. Hierdoor krijg je te maken met dubbele lasten, waar je rekening mee dient te houden.

Neemt tijd in beslag
Waar je in de voordelen over hebt kunnen lezen, is dat je vaak zelf nog een aantal keuzes kunt maken in de indeling of bijvoorbeeld welke keuken je graag wil hebben. Uiteraard neemt het de nodige tijd in beslag om deze keuze te maken en ook voor de aannemer om jouw keuzes werkelijkheid te maken. Pas dus op voor keuzestress!

Sprake van een loting
In een nieuwbouwproject is het niet gek als er een loting plaatsvindt voor de woningen. Het is wel heel vervelend als je door een loting waarbij je niet wordt ingeloot, je droomwoning aan je voorbij ziet gaan. Het is ook mogelijk dat de projectontwikkelaar zelf kiest voor de nieuwe bewoners van de woningen.

Nu alle voor- en nadelen zijn besproken, is het tijd om een keuze te gaan maken tussen nieuwbouw of bestaande bouw. Succes! En heb je nog een hypotheek nodig? Daar helpen we je graag bij! Plan direct een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Vond je dit artikel nuttig?