Op 12 maart jl. kondigde minister-president Mark Rutte de intelligente lockdown in Nederland aan. Direct hierna annuleerden veel woningzoekers hun bezichtigingsafspraak bij Hoekstra en van Eck Makelaars. Mariëlle Zaalberg, regiomanager en beëdigd NVM-makelaar bij Hoekstra en van Eck Makelaars, heeft het nu drukker dan voor de coronacrisis en zag de afgelopen week het aantal bezichtigingsafspraken stijgen met 50%.
Plotselinge afname bezichtigingen
Het effect van de intelligente lockdown werd in de week na afkondiging direct zichtbaar bij Hoekstra en van Eck Makelaars, onderdeel van Nederlands grootste makelaarsgroep Vivantus en actief in het noordwesten en westen van Nederland. In de twee weken voor de intelligente lockdown (week 10 en 11) lag het aantal bezichtigingen 13,8% hoger dan in 2019. In week 12 was het resultaat van de lockdown direct zichtbaar. Veel afspraken werden geannuleerd en het aantal bezichtigingsafspraken daalde met 51,9%, ten opzichte van dezelfde week in 2019.
Mariëlle Zaalberg licht toe: “Dat het aantal bezichtigingen terugliep na afkondiging van de lockdown was voor mij geen verrassing, maar wel een situatie die ik sinds de laatste economische crisis niet meer had meegemaakt. De plotselinge terugval was gelukkig van korte duur, al snel krabbelden de bezichtigingsaanvragen weer op. Binnen twee weken stabiliseerde het aantal bezichtigingen weer tot normaal niveau.”, aldus Mariëlle Zaalberg.
Topdrukte
Ruim twee maanden verder ziet de agenda van Mariëlle Zaalberg en haar collega’s er compleet anders uit. Dit zagen zij niet aankomen. Afgelopen week noteert Hoekstra en van Eck Makelaars een record met 607 bezichtigingsafspraken, dat is 50,2% meer afspraken dan dezelfde periode vorig jaar. “Het is op dit moment drukker dan vóór de coronacrisis. Er zijn niet alleen meer bezichtigingen, iedere bezichtiging kost ook meer tijd. Naast de makelaar, mogen er slechts twee andere personen in de woning aanwezig zijn. En om veilig te kunnen bezichtigen, zorgt de makelaar voor de juiste hygiëne. We draaien overuren om het te kunnen bolwerken.”, aldus Mariëlle Zaalberg.
Waarom nu?
Mariëlle begrijpt wel waarom het juist nu zo druk is op de woningmarkt. “Niemand kan de toekomst voorspellen. De economie wordt geraakt door de coronacrisis, maar de woningmarkt draait nog op volle toeren. Onze klanten hebben verschillende argumenten om nu een woning te kopen. Ze geven aan dat de hypotheekrente nog laag is en een eventuele stijging voor willen zijn. Ook horen we veel dat woningzoekers de crisis nog niet in eigen portemonnee voelen en nog van hun goede positie willen profiteren.
Verkoop stijgt ook
De NVM publiceerde onlangs dat het aantal verkopen stijgt. In Nederland zijn afgelopen week 3.700 woningen verkocht. Niet eerder in 2020 waren er dat in een week zoveel. Met name de verkoop van woningen in de hogere prijsklassen is aangetrokken. Het beeld van een afname van het aantal bezichtigers dat NVM meldt, komt niet overeen met de stijging van bezichtigingsafspraken bij de 18 kantoren van Hoekstra en van Eck Makelaars.
Angst niet realistisch
Rob Arts, commercieel directeur bij de Vivantus Groep, ziet ook bij de andere makelaarskantoren binnen de organisatie een toeloop van bezichtigers. Rob Arts hoopt dat dit niet voortkomt uit angst voor dalende woningprijzen. “Dat is niet realistisch. De huizenprijzen zullen hooguit stabiliseren en als de crisis het hoofd is geboden, waarschijnlijk weer omhoog gaan. De verhouding vraag/aanbod is nog steeds sterk uit balans en dat wordt niet beter, nu de bouw door de coronacrisis stagneert. Daarnaast zal de rente laag blijven en de overheid heeft diverse maatregelen aangekondigd om de economie sterk te houden. Voorlopig zal de woningmarkt geen nadelige gevolgen ondervinden daar belangrijke factoren niet noemenswaardig zijn veranderd.” Alleen als de coronacrisis erg lang duurt en het consumentenvertrouwen significant afneemt, verwacht Rob Arts dat de crisis een negatieve invloed zal hebben op de huizenmarkt.