Steven Lagerweij live bij Radio Haarlem105 over stijgende huizenprijzen in Haarlem en omgeving

Deze week haalden de stijgende huizenprijzen opnieuw het nieuws. We zagen zelfs voorbij komen dat “we moeten wennen aan tussenwoningen boven het miljoen”. Presentator Ruth Oei van Radio Haarlem105 sprak live met Algemeen Directeur en makelaar Steven Lagerweij over de ontwikkelingen op de huizenmarkt in Haarlem en omgeving.

Schalkwijk is hardste stijger
Steven vertelt dat in de gemeente Haarlem de huizenprijzen het hardst zijn gestegen in Schalkwijk. Dat komt doordat andere buurten al eerder in prijs gestegen zijn, terwijl in Schalkwijk de huizen nog relatief goedkoop waren. Buurten zoals het Kleverpark en Planetenwijk waren de afgelopen jaren al behoorlijk in prijs gestegen en dan zie je nu een olievlek ontstaan. Als je daar moeilijk een huis kan kopen, wijk je uit naar de andere gebieden en dat heeft nu effect op wat je betaalt voor een huis in Schalkwijk.

Bloemendaal duurste gemeente
In Bloemendaal betaal je de hoogste prijs voor een huis. In de afgelopen drie maanden betaalde je er gemiddeld 725.000 euro voor een tussenwoning. Volgens Steven speelt de perfecte ligging van Bloemendaal een grote rol hierin. Je bent snel in Amsterdam, Haarlem, maar ook op het strand. Ook zijn er minder tussenwoningen beschikbaar in Bloemendaal. Zo zijn er de afgelopen drie maanden slechts 14 tussenwoningen verkocht. Met vele tientallen kopers op de kust wordt er snel overboden.

Nieuwbouw of opknapper?
Als je twijfelt tussen een nieuwbouwwoning of een opknapper, is het goed om te beseffen dat sinds een paar jaar de regels voor hypotheken anders zijn. Steven vertelt dat als je nu een huis koopt, je lastiger extra geld kunt lenen voor een verbouwing. Je moet dus meer eigen geld meebrengen en dat heeft niet iedereen. Maar mocht je een extra spaarcentje hebben én handig zijn, dan is een opknapper zeker een goede koop. Je betaalt minder voor een kluswoning en je voegt zelf waarde aan de woning toe.

Benieuwd in welke nabijgelegen gemeente je als starter het beste terecht kunt? En wat Steven verwacht van de bouw van nieuwe woningen in 2022? Luister dan hier naar het complete interview met Steven Lagerweij op Radio Haarlem105.

Vond je dit artikel nuttig?