Waarde van je woning weten: waardebepaling of taxatie?

Als je overweegt je huis te verkopen, ben je natuurlijk benieuwd naar de waarde van je woning. Tijdens het zoeken naar een geschikte verkoopmakelaar kom je vaak twee verschillende begrippen tegen: een waardebepaling en een taxatie. Maar wat is nou eigenlijk het verschil hiertussen; ze vertellen me toch allebei wat mijn woning waard is? Wij leggen het je uit.

Wat is een waardebepaling?
Bij een waardebepaling geeft een makelaar op basis van zijn kennis en ervaring een vrijblijvend advies wat betreft de actuele verkoopwaarde van jouw woning. Deze waarde is geen specifieke vaste prijs waar je aan vast zit. Bij het vaststellen van de actuele verkoopwaarde van je woning spelen onder andere de locatie, staat van jouw woning, woonoppervlakte en verkoopprijzen van woningen in jouw buurt een rol.

Wat is een taxatie?
Een taxatie heeft als doel de marktwaarde vast te stellen. De marktwaarde is de waarde van je woning als je het wil kopen/verkopen en deze waarde is een specifieke vaste prijs. Bij een taxatie stelt een erkend taxateur een uitgebreid en gevalideerd rapport op waarin onder andere het soort object, de grootte, ligging en bouwkundige kwaliteit van je woning, de WOZ-waarde, kadastrale gegevens en mogelijke bodemverontreiniging staan vermeld.

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?
Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een waardebepaling en een taxatie:

  • Een waardebepaling is veelal gratis. Aan een taxatie zijn kosten verbonden.
  • Het advies van een waardebepaling is vrijblijvend en een taxatierapport is officieel en bindend.
  • Aan een taxatierapport worden bepaalde eisen gesteld en deze wordt gecontroleerd door een validatie instituut (NWWI). Aan een waardebepaling worden geen specifieke eisen gesteld en deze wordt niet gecontroleerd door een validatie instituut.
  • Een taxatie wordt door een onafhankelijk, gecertificeerd persoon uitgevoerd. Niet alle makelaars zijn erkend taxateur. Bij een waardebepaling speelt onafhankelijkheid geen rol. Daarnaast kan een waardebepaling doorgaans door alle makelaars uitgevoerd worden.
  • Een taxatie vereist meer werk en uren dan een waardebepaling.
  • Met een taxatierapport kun je een hypotheek aanvragen, oversluiten of verhogen en vaststellen wat je vermogen is voor bijvoorbeeld een echtscheiding. Met het advies van een waardebepaling is dit niet mogelijk.


Ik overweeg mijn huis te verkopen en/of een huis te kopen; heb ik dan een waardebepaling of een taxatie nodig?

Als je overweegt om je huis te verkopen of als je van plan bent een huis te kopen en je wil weten wat je bestedingsruimte is, is een waardebepaling geschikt. Zo krijg je gratis en vrijblijvend advies over de waarde van je woning en de verkoopmogelijkheden. Pas als je bijvoorbeeld al een woning hebt gekocht en je een hypotheek wil afsluiten, is een taxatie nodig. Ben jij nieuwsgierig naar de waarde van je woning of heb je een taxatie nodig? Neem dan contact op met jouw dichtstbijzijnde vestiging van Vivantus. Wij helpen je hier graag mee.

Als je nieuwsgierig bent naar de waarde van je woning, is een online indicatie ook geschikt. Via het online waarderapport en/of de WhatsApp-dienst krijg je een gratis indicatie van deze waarde. Let wel op: de indicatie van de waarde is minder nauwkeurig dan van een waardebepaling.

Vond je dit artikel nuttig?