Waarom een samenlevingscontract handig kan zijn

Stel je voor… samen met je partner een huis kopen… dat moet toch heerlijk zijn! En wist je dat je hier niet per se voor hoeft te trouwen? Wel is het handig om het een en ander op papier te zetten, wanneer je samen met je partner samen een hypotheek gaat aanvragen. Dat is mogelijk door een samenlevingscontract! Wat dat inhoudt? Dat lees je hier.

Waarom een samenlevingscontract?
Een samenlevingscontract bevat verschillende afspraken. Denk aan je (toekomstige) inkomsten, uitgaven, vermogen en schulden wanneer je uit elkaar gaat of als één van beiden komt te overlijden. Die laatste twee klinken wat minder vrolijk en daar gaan we niet meteen van uit, maar het is belangrijk om hieraan te denken. Zo’n contract is niet verplicht wanneer je samen een hypotheek wil afsluiten, maar het is wel heel handig om er een op te stellen.

Wat zijn de gevolgen als ik dit niet doe?
Wanneer je geen samenlevingscontract hebt afgesloten en je partner komt te overlijden,dan hebben de nabestaanden van jouw partner recht op de helft van de woning waar jullie wonen. Mochten zij dit opeisen en jij bent niet in staat om het deel te betalen, kan het gebeuren dat je je huis moet verlaten. Dat wil je niet! Je kunt dit voorkomen door een verblijvingsbeding in het contract op te nemen. Hier staat in dat jij recht hebt om het huis te behouden wanneer je partner komt te overlijden.

Wat staat er in het samenlevingscontract?
Wat je opneemt in het samenlevingscontract, bepaal je zelf. In de wet zijn geen verplichte onderdelen opgenomen over het samenlevingscontract. Wel is het handig om bepaalde zaken erin mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan:

1. De hypotheek en het huis: wie betaalt welk deel van de hypotheekrente en de aflossing en de waardestijging van de woning
2. Overige vaste lasten: kosten voor gas, water en licht, verzekeringen en belastingen
3. Eigendommen: gemeenschappelijke eigendommen, persoonlijke eigendommen en huisdieren
4. De kinderen: de kosten voor opvoeding en verzorging en het ouderlijk gezag van vader of moeder wanneer er geen huwelijk of geregistreerd partnerschap is
5. Geldzaken: gedeelde bank- en spaarrekeningen, gedeelde schulden en het partnerpensioen
6. Het verblijvingsbeding: wanneer je partner komt te overlijden kun jij het huis blijven behouden
7. Voorwaarden voor opzegging: kan het contract beëindigd worden met een aangetekende brief of op een andere manier?

Hoe stel ik een samenlevingscontract op?
Een samenlevingscontract stel je op bij de notaris. Hier zitten kosten aan verbonden, maar deze hangen af van de complexiteit van het contract en de tijd die de notaris nodig heeft om het op te stellen. Tussentijds het contract wijzigen is mogelijk. Hiervoor ga je samen opnieuw naar de notaris.

Het testament
Een samenlevingsovereenkomst wordt vaak gedaan in combinatie met een testament. Alleen in een testament is het mogelijk om jouw partner tot erfgenaam benoemen, waarmee je ervoor zorgt dat jouw partner jouw volledige vermogen erft (of een bepaald deel daarvan als je ook nog anderen, bijvoorbeeld kinderen, tot erfgenaam wilt benoemen). Kinderen erven altijd (al is het maar het kindsdeel). Als je zou willen dat na jouw overlijden alles naar jouw partner gaat, dan zal dat alleen lukken met een testament.

We hopen dat je na het lezen van deze blog iets wijzer bent geworden over het samenlevingscontract. Heb je nog vragen of wil je meer weten over wat het beste past bij jouw situatie? Plan gratis een kennismakingsgesprek in met één van onze adviseurs, zodat zij jou op weg kunnen helpen!

Vond je dit artikel nuttig?