Wat als je je hypotheek niet meer kunt betalen?

Je hoopt er niet op, maar het kan altijd gebeuren: je kunt door omstandigheden je hypotheek niet meer betalen. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn. Je bedrijf is stil komen te liggen door de corona crisis, je bent net gescheiden of misschien arbeidsongeschikt geraakt. Dit betekent gelukkig niet meteen dat de bank voor de deur staat om je huis in te nemen. Er zijn mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Wij leggen ze graag aan je uit!

Het proces
Wanneer je jouw hypotheek niet meer kunt betalen, gebeuren er meestal de volgende stappen:

  • Je ontvangt een herinnering met daarin een bepaalde termijn waarin je de betaling moet voldoen. Dit zijn meestal 30 dagen.
  • Wanneer je na de termijn nog niet hebt betaald, ontvang je een aanmaning. Het kan voorkomen dat de hypotheekaanbieder hiervoor kosten in rekening brengt.
  • Als je de aanmaning ook niet betaalt, kan de bank je hypotheek opeisen. In het ergste geval gaat de hypotheekaanbieder over op gedwongen verkoop van je woning.

.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat je uiteindelijk ‘gewoon’ nog kunt voldoen aan je betalingsverplichting. We noemen hieronder de manieren zodat jij dit ook voor elkaar kan krijgen.

Contact opnemen met je hypotheekaanbieder
Je doet jezelf er goed aan om niet te wachten op die aanmaning wanneer je je hypotheek niet meer kunt betalen, maar contact op te nemen met de hypotheekaanbieder of je hypotheekadviseur. Zo kunnen jullie zo snel mogelijk samen op zoek naar een oplossing.

Uitstel van betaling vanwege het coronavirus
Als gevolg van de corona crisis lopen veel mensen risico dat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Hierom hebben veel hypotheekverstrekkers een regeling in het leven geroepen om klanten te helpen. Deze regeling houdt in de meeste gevallen in dat je drie maanden uitstel van betaling krijgt. Je kunt meer informatie vinden over deze regeling op de website van jouw hypotheekaanbieder.

Een rente pauze inlassen
Wanneer je op tijd aangeeft dat je je hypotheek niet meer kunt betalen, is het voor de bank makkelijker om met je mee te bewegen. Deze kan bijvoorbeeld voorstellen om het betalen van de hypotheekrente te pauzeren, zodat je alsnog aan je verplichtingen kan voldoen. Wanneer dat het geval is, hoef je over een afgesproken periode maar een deel van de maandlasten te betalen. Zo loopt de bank geen geld mis en heb jij zelf de ruimte om je financiën op orde te krijgen. Let wel, deze pauze is slechts tijdelijk en moet je uiteindelijk gewoon betalen.

Het afspreken van een betalingsregeling
De betalingsregeling is een andere optie als je je hypotheek niet meer kunt betalen.  Wanneer je al één of meerdere maandbetalingen hebt gemist, is dit veel voorkomend. Bij een betalingsbedrag betaal je het nog openstaande hypotheekbedrag in termijnen. Wanneer je dit vervolgens ook niet kunt betalen, worden er zwaardere maatregelen getroffen.

Het aanpassen van jouw hypotheek
Het is mogelijk om jouw hypotheek aan te passen, zodat je ervoor kunt zorgen dat je toch maandelijks je hypotheek kunt betalen. Denk aan het verlengen van de looptijd of het oversluiten van de hypotheek, zodat de maandlasten wat naar beneden gaan.

Je hypotheek oversluiten
De hypotheekrente is momenteel historisch laag, en de huidige rente die je nu betaalt is waarschijnlijk hoger. Je kunt besparen door je hypotheek over te sluiten. Hier zitten echter wel kosten aan verbonden: in veel gevallen betaal je een ‘boete’. Misschien scheelt het een aanzienlijk bedrag, waardoor het uiteindelijk voordeliger is. Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs om te kijken of het oversluiten van jouw hypotheek een optie is. Doe dit voordat je een achterstand hebt gecreëerd, dus wanneer je verwacht dat het kan gebeuren!

Looptijd van je hypotheek verlengen
In principe heeft je hypotheek een looptijd van dertig jaar. Stel dat je al 8 jaar hebt afbetaald en dus volgens het boekje nog 22 jaar te gaan hebt, kun je met de hypotheekaanbieder afspreken om hier opnieuw dertig jaar van te maken. Wanneer dit gebeurt, wordt het resterende bedrag verdeeld over opnieuw dertig jaar, waardoor je maandlasten lager worden.

Schuldhulpverlening
Wanneer het je niet lukt om aan de afspraken met de hypotheekaanbieder te voldoen, kun je in de schuldhulpverlening terecht komen. Dit houdt in dat een specialist jouw financiën gaat beheren. Deze persoon geeft je als het ware ‘zakgeld’ vanuit je eigen inkomsten, terwijl hij aan de slag gaat met het betalen van jouw rekeningen om zo je schulden af te betalen.

Dit is vaak een heftige gebeurtenis, aangezien je even de controle over je eigen financiën kwijt bent, en vaak moet de rechter hierbij aan te pas komen. Probeer dit dus zo veel mogelijk te voorkomen!

Gedwongen verkoop van je huis
Dit is eigenlijk het allerlaatste middel wanneer jij jouw hypotheek niet meer kunt betalen. De bank zal wel haar uiterste best doen om dit te voorkomen, maar deze kan niet eeuwig wachten tot de rekeningen worden betaald. Mocht dit gebeuren, dan kun je worden gedwongen om je huis te verkopen. Soms krijg je de kans om dit zelf te doen, waarbij je vaak nog het meeste geld kunt ontvangen voor de huis. Als de betalingsachterstand te groot is, wil de bank het huis direct verkopen, om zo een grotere betalingsachterstand te voorkomen. Wanneer dit gebeurt, wordt er een executieveiling gehouden en wordt je huis verkocht aan de hoogste bieder. Het nadeel hiervan is dat het huis bijna nooit verkocht wordt voor de werkelijke waarde en je alsnog een restschuld over kan houden.

Advies is belangrijk
Gelukkig is er nog veel mogelijk voordat je je woning wordt uitgezet en deze verkocht wordt. Helemaal wanneer je zelf op tijd aan de bel trekt. Heb jij moeite met het betalen van je hypotheek? Maak dan een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. Zij staan voor je klaar om je te helpen als je verwacht dat je je hypotheek niet meer kunt betalen!

Vond je dit artikel nuttig?