Wat kost een verkoopmakelaar?

Als je een verkoopmakelaar inschakelt om jouw woning te verkopen, heb je met makelaarskosten te maken. De verkoopmakelaar verricht diensten om jouw woning zo goed mogelijk te verkopen en hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Weten waar de makelaarskosten uit bestaan en in welke mate ze kunnen verschillen? Wij leggen het je uit in dit artikel. 

Opstartkosten
Als je je woning bij een makelaarskantoor in de verkoop zet, heb je te maken met opstartkosten. Deze kosten bestaan uit verschillende marketing- en promotiekosten en worden gemaakt om jouw woning zo goed mogelijk in de verkoop te zetten. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor: het fotograferen en opmeten van je woning, het maken van een woningvideo en brochure en het plaatsen van de woning op Funda, de eventuele eigen website en social media. De opstartkosten zijn veelal een vast bedrag.

Courtage
Naast opstartkosten, heb je als verkoper ook met courtagekosten te maken. Een verkoopmakelaar zorgt niet alleen voor de marketing en promotie van jouw woning, maar hij verleent ook allerlei andere diensten rondom de verkoop. Denk hierbij aan het inplannen van bezichtigingsafspraken, het doen van de bezichtigingen, het onderhandelen en het opstellen van de koopovereenkomst. De kosten van al deze diensten vallen onder de courtagekosten.

Bij Hendriks Makelaardij zijn de courtagekosten geen vast bedrag, omdat het verkoopproces per woning verschilt. Tijdens een kennismakingsgesprek bespreekt de makelaar de hoogte van de courtagekosten met jou.

No cure, no pay
Veel verkoopmakelaars werken met het no cure, no pay principe. Dit houdt in dat als je besluit om de verkoopopdracht in te trekken, je geen kosten betaalt. Echter, bij veel verkoopmakelaars worden alsnog de opstartkosten in rekening gebracht. Bij Vivantus doen we hier niet aan. Je kunt onze overeenkomst op ieder moment kosteloos beëindigen. Bij ons betekent niet verkocht, ook écht geen kosten.

Overweeg jij om je huis te verkopen en ben je nieuwsgierig naar de waarde van je woning? Via het online waarderapport en/of de WhatsApp-dienst krijg je een gratis indicatie van deze waarde. De woningwaarde, en nu? Onze makelaars voorzien je graag van advies op maat via een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. De makelaar maakt op basis van zijn marktkennis en ervaring een nauwkeurige waardebepaling en stelt een verkoopplan op dat het beste bij jouw woning past.

Vond je dit artikel nuttig?