Wat zijn de vaste lasten van mijn koophuis?

Een eigen huis hebben, daar komen kosten bij kijken. Er bestaan een aantal vaste lasten, zoals de hypotheek, woonverzekeringen en kosten voor energie. Wij zetten de vaste lasten voor een koophuis voor je op een rij, zodat je een mooi overzicht hebt. Lees verder!

Hypotheek en aflossing
De grootste vaste lasten van het hebben van een koopwoning is vaak de hypotheek. De bruto hypotheeklasten bestaan uit rente, aflossing en/of premie. Tijdens het berekenen van de hypotheek wordt ook gekeken naar je inkomen, zodat het mogelijk blijft om de hypotheek te betalen. Hierbij is het belangrijk dat je rekening houdt met de mogelijkheid dat je inkomen kan dalen in de toekomst, en dan moet er voldoende overblijven voor andere uitgaven.

Woonverzekeringen
Als eigenaar van een koopwoning is het belangrijk dat je goede woonverzekeringen hebt. Denk hierbij aan een aansprakelijkheidsverzekering, inboedel- en opstalverzekering, een woonlastenverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij of jouw kind of huisdier veroorzaakt bij anderen. Bij een inboedelverzekering en opstalverzekering verzeker je je eigendom in huis tegen verlies of schade (door brand, storm en inbraak). De woonlastenverzekering komt van pas wanneer je arbeidsongeschiktheid of werkloos raakt, en met deze verzekering kun je gedurende een bepaalde periode een deel van de maandelijkse hypotheeklasten betalen. Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen.

Daarnaast zijn ook de eventuele overlijdensrisicoverzekering en de kapitaalverzekering (die nu niet meer af te sluiten is) gekoppeld aan jouw hypotheek.

Belastingen en heffingen
Naast de hypotheek zelf vormen ook de belastingen en heffingen een grote kostenpost. Denk hierbij aan:

  • Eigenwoningforfait (inkomstenbelasting)
  • Onroerendezaakbelasting (ozb)
  • Gemeentelijke en waterschapsbelasting (riool- en afvalstoffenheffing en waterschapslasten)
  • Eventuele bouwleges


Onderhoud
De kosten die je kwijt bent aan onderhoud van je woning kunnen variëren, en heb je deels zelf in de hand. Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar van de woning. Dit is een belangrijke factor die kan bepalen hoeveel geld je kwijt bent aan onderhoud. Maar ook als je een woning koopt die in een goede staat verkeert, moet je rekening houden met maandelijkse onderhoudskosten om de goede staat te behouden.

Gas, water en elektra
Maandelijkse kosten voor gas, water en elektra zijn ook niet weg te denken. Het verbruik hiervan hangt mede af van de grootte van de woning en de samenstelling van het huishouden.

Internet, tv en bellen
Tegenwoordig zijn we meer thuis dan ooit, en dan is het fijn dat je niet teveel betaalt voor energie en tv. We werken thuis en in de avond kijken we een serie op Netflix. Bekijk eens of het niet voordeliger is om over te stappen naar een alles-in-één provider, zodat je hier op de kosten kunt besparen.

Servicekosten (bij een appartement)
Wanneer je eigenaar bent van een appartement, deel je gemeenschappelijke kosten en schulden met andere eigenaren in het complex door maandelijkse servicekosten te betalen aan de VvE (Vereniging van Eigenaren). Die bepaalt tevens de hoogte van de kosten.

Canon erfpacht
Mocht je een woning hebben met erfpacht, dan heb je het recht om de grond inclusief de woning te gebruiken. Hiervoor betaal je als huiseigenaar een vergoeding aan de gemeente of de particuliere grondeigenaar: de erfpachtcanon. Wanneer je maandelijks of jaarlijks een canon, dan zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar. De canon staat echter niet voor altijd vast. Loopt de erfpachtperiode af, dan kunnen er forse verhogingen komen. Het is ook mogelijk om te erfpacht af te kopen. Dit is niet aftrekbaar.

Wat als je situatie verandert?
Je persoonlijke situatie kan veranderen. Je gaat bijvoorbeeld met pensioen, raakt arbeidsongeschikt of je relatie eindigt. Dat heeft gevolgen voor je portemonnee. Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie en wil je graag meer weten? Wij helpen je!

Vond je dit artikel nuttig?