Woning kopen? Alle kosten op een rij!

Wanneer je een huis gaat kopen, komen daar verschillende kosten bij kijken. Denk onder andere aan, de kosten koper, de overdrachtsbelasting, NHG kosten en bankgarantie. In deze blog leggen we je uit wat deze begrippen betekenen en waar je rekening mee dient te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Lees verder!

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om meer geld te lenen dan de waarde van je woning. Deze waarde van de woning dekt helaas niet alle kosten die je maakt om een huis te kopen. Je hebt dus altijd wat eigen geld nodig. Hieronder worden de verschillende kosten uitgelegd die aan bod (kunnen) komen bij het kopen van een huis.

Kosten koper
Waarschijnlijk heb je de afkorting K.K. al eerder gezien. Dit staat voor ‘kosten koper’ en houdt in dat er nog kosten bovenop de vraagprijs van een woning komen. Eerder waren deze kosten zo’n 10% van de koopsom, maar door de verandering van de overdrachtsbelasting zijn deze kosten nu vaak zo’n 6% van de koopsom. De kosten koper bestaan uit twee onderdelen: de notaris- en kadasterkosten voor de eigendomsakte en de overdrachtsbelasting. De notaris doet diverse onderzoeken voor de overdracht van de woning. Als alles klopt, zorgt de notaris dat de bank en verkoper hun geld krijgen op het moment dat de koper eigenaar van de woning is. Dat regelt de notaris met de hypotheekbank. Het kadaster rekent kosten voor het inschrijven van de leveringsakte en de hypotheekakte en de onderzoeken van de notaris. De betaling gaat via de notaris, omdat deze de inschrijving regelt.

Overdrachtsbelasting
Op Prinsjesdag in 2020 werd bekend gemaakt dat wanneer je een huis gaat kopen, je één keer een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting kunt aanvragen. Deze kosten komen dan te vervallen. Hiervoor dien je wel jonger te zijn dan 35 jaar en je moet zelf in het gekochte huis gaan wonen.

Hypotheekadvies en bemiddeling
Het is bij wet niet verplicht om een hypotheekadviseur in de arm te nemen als je een hypotheek wil afsluiten. Echter het is wel raadzaam! Aangezien veel mensen niet over voldoende kennis beschikken m.b.t. hypotheken en alle veranderingen daaromtrent is het dus zinvol een hypotheekadviseur in de arm te nemen. De kosten die je betaalt aan een hypotheekadviseur zijn voor advies en bemiddeling.

NHG kosten
De afkorting NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Je komt voor deze garantie in aanmerking wanneer je een woning koopt die onder de zogenoemde NHG-grens ligt (€ 325.000,-). Deze kosten bedragen 7% van de aankoopprijs. Dit bedrag kan dus aardig oplopen, maar biedt meteen een stukje zekerheid. Deze regeling zorgt er namelijk voor dat je garantie hebt wanneer je in de problemen komt met het betalen van je hypotheek, bijvoorbeeld door een scheiding of het verlies van inkomen/baan. Hierdoor loopt de bank minder risico, waardoor je als leningnemer een lagere rente krijgt. De NHG is niet verplicht.

Bankgarantie of waarborgsom
Wanneer je als verkoper je woning verkoopt, wil je natuurlijk niet dat de koper zich bedenkt of er te laat achter komt dat de financiering niet rond komt. Hierom heeft de verkoper recht op een waarborgsom van 10% van de aankoop van de woning, als dit gebeurt na de wettelijke bedenktijd die gesteld is. Je kunt de waarborgsom uit eigen geld betalen. Die 10% van de koopsom komt echter vaak neer op een flink bedrag, wat niet iedereen direct beschikbaar heeft. Je kunt dit als koper dekken, door een bankgarantie af te sluiten.

Taxatie
Omdat de woning die je koopt het onderpand is van de lening bij de bank, wil de bank weten dat het huis wat jij koopt ook voldoende waard is voor de lening die je afsluit. Daarom is het nodig om een taxatie uit te laten voeren door een taxateur.

Makelaar
Het is niet verplicht, maar wel heel fijn: een aankoopmakelaar inschakelen. Deze helpt jou in de zoektocht naar jouw nieuwe droomhuis. Een aankoopmakelaar neemt een hoop werk voor je uit handen en heeft veel ervaring met het aankopen van woningen. Dit kan jou veel kosten besparen!

Bouwkundige keuring
Wanneer je een oudere woning koopt, is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Hierbij wordt de gehele woning grondig geïnspecteerd en de bouwkundige stelt een rapport op over de huidige staat van de woning. Het is niet verplicht om een bouwkundige keuring te laten doen, maar het is wel verstandig. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je een afspraak inplannen met één van onze makelaars? Neem dan contact met ons op!

Vond je dit artikel nuttig?